Mój brat na emigracji zatęsknił za smakiem mamusinych ogórków małosolnych.
Braciszku nic trudnego:) Przepis naszej Mamy:
- 1 kg małych ogórków
- 2 duże ząbki czosnku (lub 3 małe)
- 3 kulki pieprzu naturalnego
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- koper duży bukiet (lub pęczek)
- 1 duża łyżka soli na 1 litr wody - będziesz potrzebował ok.1,5 l takiej solanki
Umyj wszystkie składniki
- Wybierz sobie jakieś naczynie na kwaszenie ogórków słój lub garnek (nic plastikowego)
- Włóż ogórki do słoja
- Dorzuć obrane ząbki czosnku,pieprz naturalny, ziele angielskie, liście laurowe
- Przykryj wszystko koprem
- Zalej solanką
- przyciśnij czymś, żeby ogórki nie pływały luźno
- żeby ogórki szybciej się ukwasiły:
- Mama obcina końcówki ogórkom
- solankę robi z ciepłej wody
tu zdjęcie ogórków kwaszonych 4 dni |
Ogórki muszą być małe i świeże:
Koper najlepszy jest już taki wyrośnięty z kwiatostanami:
Nie bierz nigdy suszonego kopru bo ogórki będą okropne. Idealna do solanki jest sól kamienna (pamiętasz wycieczkę do Wieliczki?), ale możesz też wykorzystać zwykłą sól.
Tu masz zestawienie przypraw:
Lepsze niż chipsy ! Ogórki są świetną przekąską , dodatkiem do kanapek czy obiadu nawet na emigracji :)
Wow! Normalnie doszłam do końca postu i dostałam ślinotoku! Uwielbiam ogórki w każdej postaci. Niestety własnych w tym roku się niedoczekam, bo nagie ślimaki mi flance opyliły... :(
OdpowiedzUsuńU mnie w tym roku tylko ogórki od rolnika a pomidorki od taty emeryta. Zupełnie zginęłam czasowo ogródek żyje własnym życiem niestety
UsuńUwielbiam ogórki małosolne, ale w tym roku nie miałam kiedy jeszcze ich zrobić:)
OdpowiedzUsuńMożesz podać mi namiary na namioty na zewnątrz, wiem, że w ubiegłym roku na komunie z takich korzystałaś?
Pozdrawiam serdecznie.
Ja ogórki robię jakoś w międzyczasie:) Wyślę Ci namiary namiotowe na priv.
Usuń