Mój makaron jest w kształcie gwiazdek :) Mój tata jest specjalistą od własnej produkcji makaronu. Namówiłam go na taki gwiazdkowy kształt - mam naszykowany ususzony makaron w kształcie gwiazdek na Boże Narodzenie.
CIASTO NA MAKARON :
- Sól
- 500g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżki oliwy
Wymieszaj mąkę z jakami ,oliwą i solą * Ciasto po wyrobieniu
odłóż w folii spożywczej na 30 min *Rozwałkuj ciasto podsypując mąką *Wycinaj
gwiazdki przy pomocy metalowej foremki do pierników
SOS DO MARAKON:
- 200 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 40 g masła
- 400 g grzybów borowików (świeżych lub mrożonych)
- 250 ml śmietany 22%
- 2 garście płatków migdałowych
- 40g parmezanu
- ½ pęczka natki pietruszki
SOS WYKONANIE :
- Na rozgrzanej patelni roztop masło
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę
- Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek
- Po ok. 2 min wrzuć na patelnię pokrojone grzyby
- Duś całość pod przykryciem ok.10 min.
- Dosyp płatki migdałowe
- Przypraw solą i pieprzem
- Wlej śmietanę mieszając całość
- Dodaj ½ posiekanej natki pietruszki (zachowaj ½ natki do dekoracji)
- Makaron gotuj w osolonej wodzie
- Po ugotowaniu i odcedzeniu przełóż makaron do dużego naczynia
- Mieszając posyp gorący makaron tartym parmezanem
- Dodaj do makaronu sos
- Wymieszaj delikatnie całość
- Posyp pojedyncze porcje pozostawioną do dekoracji natką pietruszki
Byłam kilka lat temu na prawdziwym włoskim weselu, gdzie jednym z dań był właśnie taki makaron z grzybami. Smak tej potrawy był obłędny - prawie udało mi się odtworzyć ten smak :)
Drobna uwaga: Włosi nie używają słowa makaron jest pasta w różnych kształtach i spaghetti :)
Do zdjęć wykorzystałam porcelanę Bogucice SCANIA 0755 serwis obiadowy 12/42- sklep Pol-szkło
bieżnik i serwetki Stella z mojego sklepu e-obrus.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz