Jest to moja propozycja na świąteczny obiad. Przepis jest sprawdzony, danie niekłopotliwe i smak takiej trochę słodkawej karkówki lubią nawet dzieci niejadki. Sprawdziłam to na obcych dzieciach bo moje nie są niejadkami :)
Po ugotowaniu karkówka w sosie z sosem sojowym nabiera ciemnego wyglądu, dlatego zawsze daję kontrastowe dodatki na talerz. Dziś są brokuły, ale często pojawia się sałatka z kapusty z czerwoną papryką .
Składniki:
- średnia karkówka
- średnia cebula
- por - jasna część
- jabłko
- 2 garście rodzynek
- 1/2 torebki suszonych śliwek
- 1/3 sosu sojowo-grzybowego Tao-Tao
- 2 ząbki czosnku
- naturalna wegeta
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Karkówkę kroję na plastry
- Posypuję je solą, pieprzem i naturalną wegetą -zostawiam na noc
- Kroję warzywa w thermomix (możesz pokroić drobno cebulę i pora oraz zetrzeć jabłko na grubej tarce):
- czosnek wrzucam na wirujące noże poz.9 przez 4 sekundy
- do czosnku dodaję cebulę i obrane jabłko bez gniazda : 4-5 sekund poz.5
- po wyjęciu warzyw wrzucam pokrojonego pora na odcinki ok.9cm kroję poz.5 4 sek
- do rozgrzanego garnka z grubym dnem ( ja korzystam z Zepter) oczywiście bez tłuszczu układam plastry karkówki
- następnie posypuję ułożone mięso warzywami i owocami
- na koniec polewam całość sosem sojowo-grzybowym
- duszę całość na małym dopływie ciepła przez ok.2 h (do czasu gdy mięso jest miękkie)
Danie jest niekłopotliwe w przygotowaniu niesamowite i zaskakujące w smaku. Przygotowałam inspirację świąteczną z oryginalnymi kolorami dla świąt Bożego Narodzenia: wiosenny zielony w połączeniu z bielą i czernią. Świeczki ułożyłam w ceramicznym naczyniu w kształcie dzwona wypełnionym sztucznym mchem. Położyłam pod świece małe szklane świeczniki, żeby zadbać o bezpieczeństwo zapalonych świec. Trzeba o tym pamiętać - moja koleżanka miała już niestety płonący stół, który zapalił się od świecy w świątecznym stroiku.
składniki i przepis w PDF do pobrania
Bardzo ładnie wygląda...:) aż głodna się zrobiłam....
OdpowiedzUsuń