sobota, 7 listopada 2015

Świateczna karkówka w sosie owocowo-sojowym

Dziś zapraszam na przepyszną karkówkę w nietypowym sosie sojowo-owocowo-warzywnym.









Jest to moja propozycja na świąteczny obiad. Przepis jest sprawdzony, danie niekłopotliwe i smak takiej trochę słodkawej karkówki lubią nawet dzieci niejadki. Sprawdziłam to na obcych dzieciach bo moje nie są niejadkami :)
Po ugotowaniu karkówka w sosie z sosem sojowym nabiera ciemnego wyglądu, dlatego zawsze daję kontrastowe dodatki na talerz. Dziś są brokuły, ale często pojawia się sałatka z kapusty z czerwoną papryką .





Składniki:

  1. średnia karkówka
  2. średnia cebula
  3. por - jasna część
  4. jabłko
  5. 2 garście rodzynek
  6. 1/2 torebki suszonych śliwek
  7. 1/3 sosu sojowo-grzybowego Tao-Tao
  8. 2 ząbki czosnku
  9. naturalna wegeta
  10. sól
  11. pieprz


Przygotowanie:

  1. Karkówkę kroję na plastry
  2. Posypuję je solą, pieprzem i naturalną wegetą -zostawiam na noc
  3. Kroję warzywa w thermomix (możesz pokroić drobno cebulę i pora oraz zetrzeć jabłko na grubej tarce):
  4. czosnek wrzucam na wirujące noże poz.9 przez 4 sekundy
  5. do czosnku dodaję cebulę i obrane jabłko bez gniazda : 4-5 sekund poz.5
  6. po wyjęciu warzyw wrzucam pokrojonego pora na odcinki ok.9cm kroję poz.5 4 sek
  7. do rozgrzanego garnka z grubym dnem ( ja korzystam z Zepter) oczywiście bez tłuszczu układam plastry karkówki
  8. następnie posypuję ułożone mięso warzywami i owocami
  9. na koniec polewam całość sosem sojowo-grzybowym
  10. duszę całość na małym dopływie ciepła przez ok.2 h (do czasu gdy mięso jest miękkie)


Do tej karkówki świetnie pasują gotowane ziemniaki, które polewam sosem z mięsa. Dziś zaproponowałam brokuły z delikatnym sosem z oliwy z oliwek, ziół prowansalskich i czosnku, ale często podaję na sałatkę typu colesław.





Danie jest niekłopotliwe w przygotowaniu niesamowite i zaskakujące w smaku. Przygotowałam inspirację świąteczną z oryginalnymi kolorami dla świąt Bożego Narodzenia: wiosenny zielony w połączeniu z bielą i czernią. Świeczki ułożyłam w ceramicznym naczyniu w kształcie dzwona wypełnionym sztucznym mchem. Położyłam pod świece małe szklane świeczniki, żeby zadbać o bezpieczeństwo zapalonych świec. Trzeba o tym pamiętać - moja koleżanka miała już niestety płonący stół, który zapalił się od świecy w świątecznym stroiku. 

składniki i przepis w PDF do pobrania



1 komentarz: