poniedziałek, 30 listopada 2015

Tradycyjny polski chleb na zakwasie!


Tradycyjny polski chleb na zakwasie ! Przepis dostosowany do Thermomix przez co staje się banalnie prosty w wykonaniu i zawsze się udaje.
Jak ten chleb się piecze cały dom pachnie niesamowicie ! Tak powinien pachnieć każdy rodzinny dom pełen kochających się ludzi . Tak powinny pachnieć święta i to zapachowe skojarzenie poprawi nam nastrój zawsze, gdy będziemy robić ten tradycyjny polski chleb :) Podobnie smak tego chrupiącego pszenno-żytniego chleba jest wyjątkowy. Jest naturalny, zdrowy bez polepszaczy i sztucznych składników. Długo pozostaje świeży, choć w moim domu nigdy nie czerstwieje bo zjadamy go najczęściej od razu :)




Składniki

  • 2 łyżki zakwasu
  • 250g mąki pszennej
  • 250g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyzeczka cukru
  • 250g wody przegotowanej
  • 250g wody gazowanej
  • 60g płatków owsianych
  • 40g pestek słonecznika
  • 40g siemienia lnianego
  • 40g pestek dyni















Wykonanie:

  • wrzucam mąki
  • zakwas
  • wlewam wodę przegotowaną i gazowaną
  • dodaję sól i cukier
  • mieszam ciasto poz.interwał przez 2,5 min
  • dodaję ziarna i płatki owsiane
  • ustawiam mieszanie ciasta na kolejne 2,5 min w pozycji interwał
  • odkładam 2 łyżki ciasta na zakwas na kolejny chleb
  • zakwas trzymam w słoiku w lodówce
  • ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
  • ciasto leżakuje i rośnie przez kilka godzin (ja zostawiam na całą noc)
  • wyrośnięte ciasto maluję oliwą z oliwek
  • chleb pieczemy przez 1,5 h w temp. 200oC












Pierwszy zakwas dostałam od koleżanki. Długo go hodowałam, ale gdy nastała przerwa wyszukałam przepis na jakimś blogu i teraz jestem niezależna!

Przepis na zakwas

dzień 1 wieczorem.  100g ciepłej przegotowanej wody i 100g mąki żytniej mieszamy w szklanym lub glinianym naczyniu - powinno to mieć konsystencję gęstej śmietany; stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów; przykrywamy naturalną tkaniną

dzień 2.  rano mieszamy zakwas i nadal trzymamy w ciepłym miejscu bez przeciągów
wieczór dokarmiamy zakwas 50g mąki żytniej i 50g ciepłej wody; mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
dzień 3. zakwas zaczyna pachnieć kwaśno; dokarmiamy go 50g mąki i 50g wody; mieszamy przykrywamy naturalną szmatką i tradycyjnie odstawiamy w ciepłe miejsce
dzień 4.  rano mieszamy zakwas i nadal trzymamy w ciepłym miejscu bez przeciągów
wieczór dokarmiamy zakwas 50g mąki żytniej i 50g ciepłej wody; mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
dzień 5. rano zakwas powinien być gotowy, pęcherzyki powietrza informują o fermentacji ; mieszamy delikatnie i ostatni raz odstawiamy w ciepłe miejsce
wieczór możemy wyrobić chleb zgodnie z powyższym przepisem







.
do wydruku PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz