sobota, 6 lutego 2016

Rozgrzewająca Kwaśnica góralska.

Już wydawało mi się,że umiem ugotować oryginalną rozgrzewającą zupę jaką jest kwaśnica góralska. Tak myślałam dopóki nie zjadłam przepysznej kwaśnicy w pięknej nowiutkiej restauracji Magdy Gessler w Bukowinie Tatrzańskiej.  Bez zastanowienia wyrzucam z mojego bloga starą wersję kwaśnicy - oto new one:



Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g boczku wędzonego
  • 400 g wędzonych żeberek 
  • 300 g kapusty kiszonej (delikatnie przepłukana)
  • 40 g pietruszki
  • 40 g selera
  • 30 g marchwi
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki naturalnej "vegety" (link do przepisu)
  • 500 g ziemniaków -ugotowane oddzielnie w garnku


Przepis na wykonanie w Thermomix:
  1. cebulę i czosnek posiekałam w TM poz.5 ; 2 sekundy
  2. dodaję warzywa:pietruszkę, seler, marchew poz.5 ; 2 sek
  3. w koszyku układam kawałki wędzonych żeberek
  4. dodaję przyprawy oprócz majeranku plus ok. 1000 g gotującej wody
  5. gotuję całość ok.30 min poz.1( obroty wsteczne); 100oC
  6. dokładam kwaszoną kapustę uzupełniam gotującą wodą aby było pełno
  7. dorzucam majeranek
  8. gotuję jeszcze ok.20 min poz.1; 100oC
  9. w oddzielnym garnku ugotowałam ziemniaki
  10. skwarki z wędzonego boczku smażę na patelni

 Trochę rozdrobnione ziemniaki posypałam skwarkami z boczku:



Dokładam ugotowany kawałek wędzonych żeberek:
Dopiero teraz zalewam całość zupą








Print przepis i składniki w PDF
Do zdjęć wykorzystałam serwetki z kolekcji FOLK w e-obrus.pl

1 komentarz:

  1. Zapowiada się pysznie, aż mi ochoty narobiłaś na kwaśnicę :D

    OdpowiedzUsuń