piątek, 23 października 2015

Nalewka z pigwy Część 2: Pigwowiec jest pyszny

Nie podejrzewałam siebie, że będę pisać o alkoholu. To wszystko przez ten słodko kwaśny smak, który mnie oczarował. Piszecie do mnie z prośbą o ten zapowiedziany przepis na nalewkę z pigwy.
Część przepisu już jest we wpisie Pigwowiec jest pyszny Część 1 pigwowiec do herbaty



Składniki:

  • 1 kg owoców pigwowca (najlepiej zebranych po pierwszych przymrozkach)
  • 1 kg cukru
  • 2 l spirytusu nalewkowego (60%) 






Wykonanie:


  • umyte owoce pigwowca wydrążam przy pomocy męża i ojca z gniazd nasiennych
  • kroję na małe cząstki przy pomocy thermomix poz.5 czas 6 sekund (dzielę owoce na porcje po 1/2 kg w thermomix bo są bardzo twarde)
  • w słoju zasypuję pokrojoną pigwę na przemian cukrem i ponownie owocami
  • całość leżakuje 2 tygodnie w słoju przykrytym naturalną szmatką aż puści sok i wchłonie cukier
  • słodko-kwaśną pulpę zalewam spirytusem nalewkowym w proporcjach 1/2 kg owoców : 1l spirytusu nalewkowego
  • teraz wszystko czeka kolejne 4 tygodnie
  • zlewam nalewkę korzystając z gęstego sitka

Pigwówka to rozgrzewający słodko-kwaśny alkohol.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz