niedziela, 15 maja 2016

Jak przygotować zielone szparagi? Śniadanie dla dwojga.

Szparagi to obowiązkowy punkt programu wiosennego obok wiosennych kwiatów. Sezon na szparagi zbiega się z kwitnieniem bzów, konwalii i fiołków. Sama niedawno nie potrafiłam przygotować szparagów. Nauczyła mnie tego Basia, która jest młodą dziewczyną o ogromnej wiedzy na temat kuchni wegańskiej.






Zielonych szparagów się nie obiera. Trzeba wybierać świeże sprężyste ze zwiniętymi mocno główkami. Mają skrzypieć jak się pociera jeden o drugi. Ja przechowuję szparagi po zakupieniu zwilżone wodą i zawinięte w bawełnianą ścierkę w lodówce. Choć najlepiej przygotowywać je od razu. Szparagom przed obróbką ułamuję stwardniałe końcówki. Odłamują się w ok.1/3 długości.
 Bardzo lubimy szparagi pieczone w piekarniku w towarzystwie innych warzyw - przepis znajdziesz TU Dziś jednak pokażę zdjęcia prostego a zarazem wykwintnego śniadania :)

Jajo sadzone na szparagach

Sposób wykonania

Mocno mokre, przekrojone na pół wzdłuż szparagi wkładam do zimnego naczynia Zepter bez wody.


Przykrywam naczynie przykrywką i duszę przez kilka minut 

Przed wybiciem jaja dodaję odrobinę oliwy z oliwek. Po wybiciu jaj dodaję pieprz i odrobinę soli. Znów przykrywam naczynie pokrywką.

 Smażę całość przez kilka minut.
Smak i wygląd rewelacja!





Do zdjęć wykorzystałam:
wiosenne fiołki
szarą serwetkę w grochy z e-obrus.pl
zastawę Lubiana z nowej kolekcji (victoria dek 6294 kal 6495z m-y Pol-szkło)  

4 komentarze:

  1. ach co za pysznosci :-) koniecznie musze sobie takie sprawic najszybciej jak sie da :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kiedyś spróbować, bo też mam Zeptera i dzięki za rady jakie kupować i jak przechowywać, bo nigdy nie wiem czy są świeże i potem wychodzą takie sobie. Iwona J.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szparagi są super - odkryłam je zbyt późno :)

    OdpowiedzUsuń