niedziela, 8 maja 2016

Babeczki - kochają je nie tylko dzieci.



Na każdym przyjęciu, gdzie są dzieci w pierwszej kolejności znikają babeczki. Obowiązkowe są na I Komunii !  Poza tym babeczki to rewelacyjny element dekoracyjny- szczególnie w odpowiednio dobranych papilotkach. Jest z nimi niestety jeden problem: są bardzo pracochłonne w wykonaniu. Dlatego wykombinowałam wersję oszczędzającą czas prosty krem budyniowy i gotowe korpusiki ze słodkiego kruchego ciasta :) Sprawdziłam kilka firm, które je produkują i najjjjlepsze są z Krakowa. Polecam:






Do babeczek dodaję:

  1. dżem kwaskowy (np. czarna porzeczka lub morela)
  2. krem budyniowy
  3. owoce
  4. galaretkę malinową do polania owoców (dodaję mniej niż połowę zalecanej wody)
Na spód kruchej babeczki wkładam odrobinę dżemu. Korzystam z moich przetworów - są w nich tylko owoce i kontrolowana ilość cukru. Pisałam o ich przygotowaniu TU . Następnie sporo kremu budyniowego, w który wtykam owoce.



Składniki na krem budyniowy

  1. 2 budynie śmietankowe
  2. 1/3 szkl cukru (80g)
  3. margaryna Kasia
  4. 3 szkl mleka
  5. cukier wanilinowy

Przepis na krem budyniowy:

Budynie gotuję z mlekiem i 1/3 szkl cukru
Po wystygnięciu miksuję z margaryną Kasią na jednolitą masą

Najbardziej są zaskakujące owoce niesezonowe w babeczkach. Te babeczki szykuję na początku maja a owoce jak ja to mówię trochę plastikowe, ale jakie oryginalne nowalijki :) Można wykorzystać owoce z puszek i oczywiście owoce sezonowe. Na koniec polewam owoce tężejącą galaretką. Najczęściej korzystam z malinowej.





Jestem pewna,że nikt się im dziś nie oprze, a przygotowałam je na akcję charytatywną :)

6 komentarzy:

  1. Babeczki wyglądają smakowicie, już zapisałam przepis. Dziękuję. Skorzystam, bowiem niebawem moje święto- Dzień matki i urodziny. Dzieciaki się zjadą z wnuczkami, a one uwielbiają takie pyszności.
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Elu za odwiedziny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, jestem pewna , że takim babeczkom jest ciężko się oprzeć:) Wyglądają pięknie i zapewne smakują wybornie. Dziękuję za polecenie ciasteczek, będę miała je na uwadze. A gdzie można je kupić?

    Pozdrawiam ciepło i serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Korpusy kupuję na giełdzie spożywczej na ul.Chełmźyńskiej. Podobno są w Makro i e- sklepie: http://ciasteczkazkrakowa.home.pl/shopn/16-kruche-korpusy
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Ja też uwielbiam jeść i robić babeczki, są hitem na każdej imprezie:) Również korzystam z gotowych korpusów zakupionych w lokalnej piekarni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam się szczerze,że nie sprawdzałam w swojej miejscowej piekarni - dzięki Tobie muszę to zweryfikować bo uwielbiam zakupy lokalne. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń