poniedziałek, 26 września 2016

Lody dyniowe

Mój brat, który mieszka za granicą często jada lody dyniowe to ulubiony smak lodów jego syna. U nas można znaleźć przeróżne smaki, ale nie dyniowe. Pomysł zrobienia lodów dyniowych przyszedł mi spontanicznie po dyskusji na Instagramie.

W ubiegłym roku pierwszy raz kupiłam dynię z pestkami bez łupin i oczywiście ten właśnie gatunek posadziłam w bieżącym roku we własnym ogródku. Jedyny mankament to kolor miąższu - ta dynia jest wyjątkowo blada nie ma głębokiego pomarańczowego koloru.




Składniki na lody:


  1. ok. 300g zamrożonej dyni
  2. 1 pomarańcza
  3. 1 banan
  4. 150g śmietany kremówki
  5. 60g cukru pudru

Sposób przygotowania:


1. Upiekłam pokrojoną dynię: 180°C ok. 1 godz.
2.Po ostudzeniu wybrałam miąższ łyżką

3.Zamroziłam dynię w pojemnikach - lepiej to zrobić w małych kawałkach -łatwiej się miksuje
4.Obrałam pomarańczę jak jabłko, żeby pozbyć się białych gorzkich błon
5.Pokrojoną na kawałki pomarańczę też zamroziłam

6.
6. 60g cukru zmieliłam na puder w Thermomix : 15s poz.10
7. Dodałam zamrożone kawałki dyni i pomarańczy (drobne kawałki)- miksowałam wszystko ok.30s poz.8 do 10
8. Po zebraniu kopystką musu ze ścianek TM dodałam pokrojonego banana i włączyłam TM poz.6 na     6 s
9. Następnie wlałam śmietanę i miksowałam jeszcze ok.20-30s obroty 6

Lody miały niezłą konsystencję nadawały się do natychmiastowego serwowania. Były bardzo smaczne!
Bez dodawania śmietany też smakują super jest to pyszny sorbet. Niestety nie zrobiłam zdjęcia zbyt szybko zniknął :)




6 komentarzy:

  1. Pewnie pyszne, ale nie jestem fanką lodów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje dzieci uwielbiają lody i sobety, dlatego robimy je często.

      Usuń
  2. Świetna propozycja na halloween :) jakby tak jeszcze je ozdobić trochę na przykład pestkami z dyni albo laskami wanilii, to już w ogóle byłoby super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do mojej sąsiadki w zeszłym roku na halloween przyszło parę dzieciaków w tym moja córka i jak wróciłą to właśnie opowiadała o super lodach które tam jedli. Poprosiłam później o przepis i faktycznie palce lizać :) a z tymi ozdobami to też jest fajna sprawa tylko trzeba umieć odpowiednio dobrać dodatki do smaku lodów tak żeby się dobrze komponowały http://www.braciakoral.pl/blog/jesienne-dodatki-lodow tu jest parę fajnych wskazówek jak to robić :) No i duuuużo punktów dla Ciebie za to że wspomniałaś o wersji bez śmietany - każdy wege czytelnik na pewno się ucieszy!

      Usuń
    2. Dzięki za komentarze i za linka do dodatków. Moje lody były mocno "sote". Nie jestem wege, ale coraz częściej zaczynam być :) Serdecznie pozdrawiam

      Usuń
    3. Czy robiłaś już coś z tego bloga koral? Przeglądam go, jest dużo ciekawych pomysłów, tylko chciałam zapytać o sami i wykonanie, zanim się zabiorę :)

      Usuń